Pelitutkimuksen vuosikirja 2012

[The Finnish Yearbook of Game Studies is out!] – Tiedote:

Väärinpelaaminen kiinnostaa pelitutkijoita

Pelitutkimuksen vuosikirja 2012 on ilmestynyt sähköisenä osoitteessa

http://www.pelitutkimus.fi/vuosikirja-2012

Vuosikirjassa tarkastellaan jälleen niin pelaamisen historiaa, nykytilannetta kuin tulevaisuuttakin. Pelitutkimuksen vuosikirja on vertaisarvioitu, avoin tiedejulkaisu. Pelitutkimus on sekä monitieteinen tutkimusala että nuori akateeminen oppiaine, jonka parissa toimivien tutkijoiden huomion keskiössä on digitaalisten pelien erityisluonne. Nyt julkaistussa, järjestyksessään neljännessä vuosikirjassa, käsitellään muun muassa antiikin Rooman lautapelejä, lukijoiden ja pelilehtien vuorovaikutusta, Suomen pelipiratismin historiaa, pelien kerrontaa ja luokittelua sekä internetshakkia.

Vuosikirjassa on julkaistu artikkelien lisäksi lyhyempiä katsauksia, jotka pureutuvat esimerkiksi kilpapelaamiseen, puheentunnistusteknologiaan sekä oppimisroolipeleihin. Lisäksi vuosikirjassa on television tekstiviestipelien tekemistä koskeva muistelmakirjoitus ja kaksi kirja-arviota.

Tämän vuoden vuosikirjassa useampaa tutkijaa on kiinnostanut väärinpelaamisen ja sääntöjen venyttämisen tutkiminen. Teema tulee esille niin internetshakkia käsittelevässä artikkelissa, NHL12-peliä käsittelevässä katsauksessa kuin kirja-arvioissakin. Väärinpelaaminen voi tarkoittaa vastustajien sanallista häirintää, pelin viivyttämistä, pelin puutteiden epäreilulta tuntuvaa hyväksikäyttöä tai kiellettyjen teknisten apuvälineiden hyödyntämistä. Väärinpelaaminen tai epäurheilijamainen käytös liittyvät siis myös digitaaliseen pelaamiseen silloin kuin voittoa tavoitellaan keinoja kaihtamatta.

Pelitutkimuksen vuosikirjan päätoimittaja on professori Jaakko Suominen Turun yliopistosta. Toimituskuntaan kuuluvat lisäksi professorit Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto) sekä Frans Mäyrä (Tampereen yliopisto) ja yliopisto-opettaja Riikka Turtiainen (Turun yliopisto).

Lisätietoja: Jaakko Suominen, jaakko.suominen@utu.fi

Author: frans

Professor of Information Studies and Interactive Media, esp. Digital Culture and Game Studies in the Tampere University, Finland.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.